Wanneer je Professor Cheng Man-ch’ing (1902–1975) zijn verkorte Yang vorm wilt zien demonstreren heb je, voor zover mij bekend, maar drie opties.

cmc_dvd_taiwan_smOptie nummer één is om de website van zijn school in Taiwan te bezoeken en de hiernaast afgebeelde dvd bestellen. Ga naar de website en klik vervolgens op “Book/DVD” in het menu aan de linkerkant.

cmc_en_tam_2_smDeze dvd bevat de gedigitaliseerde versie van een video uit 1994 die het product is van de samenwerking tussen de Cheng familie en Robert W. Smith (de eerste westerse leerling van Cheng Man-ch’ing). De dvd bevat een korte documentaire in kleur over Cheng Man-ch’ing waarin we de Professor de vorm, de zwaardvorm en push hands zien demonstreren. Deze documentaire stamt uit de begin zeventiger jaren toen Professor in New York les gaf. In deze pdf is meer achtergrondinformatie te lezen over de zoektocht naar de exacte filmlocatie in Riverside park waar een gedeelte van de film is opgenomen.

cmc-demo_smDaarnaast is er een in Taiwan gemaakte zwart/wit film waarin we weer een demonstratie van de vorm en push hands te zien krijgen maar ook nog een korte demonstratie waarin je een goed idee krijgt van de diepte van Professor’s root. Al met al is deze dvd absoluut de moeite waard.

master_tapes_smOptie nummer twee zijn de geweldige “Master Tapes” (website). Deze box set is uitgegeven door de Cheng familie en bevat vier dvd’s met elk een eigen thema. De thema’s zijn Vorm, Zwaard, Push Hands en Chi. Ook dit beeldmateriaal komt uit de periode dat Professor in New York les gaf, dus begin jaren zeventig.

cmc_chi_smHet beeldmateriaal is echt uniek. We zien bijvoorbeeld in deel een, Vorm, hoe de Professor les geeft aan een beginners klas. Zelf heb ik het deel over Push Hands tot nu toe het meest bekeken. Het blijft fascineren met welk een gemak hij zijn leerlingen pushed. Wat het meest opvalt is de sfeer die in de school hangt. Er worden veel grapjes gemaakt en iedereen heeft het naar zijn zin en is ontspannen.

Hoewel elke student van de Cheng Man-ch’ing vorm beide dvd’s in huis zou moeten hebben zijn vooral de “Master Tapes” naar mijn mening essentieel omdat ze je een idee geven hoe het geweest moet zijn om van Professor les te krijgen.

cmc_en_tam3_smEn dan hebben we als optie nummer drie natuurlijk nog YouTube. De meeste videos die daar te vinden zijn, zijn fragmenten uit de hierboven genoemde dvd’s. Er is echter één video op YouTube te vinden dat geen fragment is uit de dvd’s en dat is onderstaande video. Ook deze video is opgenomen in New York en stamt uit dezelfde periode.

Dit bericht is voor het eerst gepubliceerd op 21 februari 2013.