Wat is Tai Chi?

Tai Chi Chuan is een van origine Chinese krijgskunst die bestaat uit een serie lichaamshoudingen die langzaam en ontspannen, maar wel geconcentreerd en zeer bewust uitgevoerd worden in een vloeiende vorm.

Tai Chi is naast een bijzonder effectieve zelfverdedigingskunst ook een vorm van meditatie die er voor zorgt dat stress en spanning, die in de loop der jaren in het lichaam zijn opgebouwd, langzaam weer kunnen oplossen. Bovendien leert het je op een meer evenwichtige manier met stress en spanning om te gaan.

Tai Chi is stilte in beweging. Wanneer men geleidelijk en zonder stop, als een lange rivier, van houding naar houding beweegt worden de geest en het lichaam één, waardoor zowel in het lichaam als in de geest ontspanning en stilte ontstaan.

Het ervaren van deze eenheid van lichaam en geest is een belangrijk hulpmiddel bij het vinden van je eigen balans in deze continue aan verandering onderhevige wereld waarin wij leven.

Tai Chi is geschikt voor iedereen, voor zowel jong als oud, man of vrouw, sterk of zwak. Wanneer de Tai Chi vorm dagelijks beoefend wordt heeft dit een positief effect op vele gebieden: bloeddruk, balans, weerbaarheid, bot ontkalking, het omgaan en verwerken van stress, enzovoorts.

Cheng Man-ch’ing

Hier enkele foto’s van Cheng Man-ch’ing de grondlegger van onze vorm en de leraar van mijn leraar.

Stuur ons een email

Heeft U een vraag? Wij beantwoorden hem graag.