Tai Chi Zomerschool 2016

In het mooie Weserbergland

Van zondag 14 augustus t/m zaterdag 20 augustus 2016

Zomerschool 2016

Van zondag 14 augustus t/m zaterdag 20 augustus 2016

Ook dit jaar organiseren wij weer een Tai Chi Zomerschool in Arholzen, Duitsland.

Net als vorig jaar is de zomerschool voor zowel gevorderden als beginners geschikt. (Zelfs voor mensen die nog nooit Tai Chi beoefend hebben is deze week zeer zeker goed te doen).

Wat komt er aan bod?

  • Vorm, Push Hand, Da Lu, Zwaard vorm en Zwaard vechten
  • De belangrijkste principes van Cheng Man-ch’ing’s Tai Chi vorm
  • We kijken naar applicaties van houdingen uit de vorm
  • Er is een uitgebreide introductie tot Push Hands (In onze Push Hands vorm staan mannen en vrouwen op gelijke voet en is er geen duw en trek werk)
  • We werken aan het verkrijgen van inzicht in je staat van zijn en hoe deze staat je “energie lichaam” beïnvloedt

Enkele woorden over Tai Chi

Als kinderen zijn we flexibel, gegrond en hebben we een vrije geest maar als we ouder worden verliezen we deze vermogens. Onze Tai Chi lijn heeft een compleet systeem van oefeningen om onze jeugdige speelsheid en onze flexibiliteit van lichaam en geest te herwinnen en weer ontspannen en gegrond te zijn. Ontspanning is het belangrijkste principe van Tai Chi omdat het het lichaam aardt en de geest vredig, helder en stabiel maakt.
Onze Tai Chi beoefening is gebaseerd op de Drie Pilaren van Cheng Man-ch’ing. De Drie Pilaren zijn Vorm, Push Hands en Zwaard.
Het beoefenen van de Tai Chi vorm opent de deur naar het vermogen om onszelf helder te kunnen zien. De Push Hands oefening laat ons ontdekken hoe we in relatie tot anderen functioneren. De Da Lu oefening is als Push Hands maar nu terwijl we in de ruimte bewegen en leert je, onder andere, om te gaan met een fysieke aanval. En dan is daar het zwaard. Zwaardvechten is onze meest speelse discipline en leert ons hoe we ons kunnen verbinden met een ander door een een niet levend object zoals een zwaard en het ervaren van een staat van “flow”.
Op een dieper niveau confronteert de beoefening van Tai Chi ons met onze meest elementaire angsten en geeft ons de mogelijkheid om ze duidelijk te zien en met ze aan de slag te gaan.

Kosten

Workshop €400,-

Workshop en verblijf met eigen tent €425,- (inclusief gebruik van een douche).

Wil je één dag of enkele dagen komen dan is dat ook mogelijk voor €100,- per dag.

Wil je drie vegetarische/veganistische maaltijden per dag gedurende de hele workshop dan betaal je €50,- extra voor de week (dit is de kostprijs, de maaltijden worden dan ook gemeenschappelijk bereid)

Wil je niet bij ons kamperen klik dan op onderstaande links.

  • Mamut Park in Stadtoldendorf (Onder Nederlands beheer met gunstige prijzen)
  • Booking.com (Algemene website voor het zoeken van pensions)

Schema

Ontbijt
09:15 – 10:30 Vorm
10:30 – 11:45 Sensing Hands
Lunch
15:00 – 15:30 Vrije oefening
15:30 – 17:30 Zwaard
Diner

Er is een rustdag op donderdag 18 augustus. De bossen en heuvels in de directe omgeving lenen zich uitstekend voor mooie wandelingen. Verder bestaat er de gelegenheid tot zwemmen in de oude kiezelgroeves in Höxter, het bezoeken van Kastelen uit de Weser Renaissance zoals die in Bevern of Höxter en ook de Externsteine zijn zeker de moeite waard van het bezichtigen waard.

Locatie

Het plaatsje Arholzen in het Weserbergland ligt een uurtje rijden ten zuiden van Hannover in Duitsland en op zo’n twee uur rijden van de Duits-Nederlandse grens. Arholzen is een klein dorp met rond de 400 inwoners. De dichtstbijzijnde stadjes zijn Holzminden en Stadtoldendorf.

Arholzen ligt aan de rand van het natuurpark Solling-Vogler en het gebied is dan ook zeer geschikt om te fietsen en te wandelen.

Foto’s van de Zomerschool 2015 en de omgeving

Wat vonden de deelnemers van de zomerschool 2015?

De zomerweek was voor mij allereerst het gevoel deel uit te maken van een ‘groep’ met een soort van gemeenschappelijk doel: verdieping en uitbreiding van de Tai Chi skills. Tot op de laatste avond voelde ik me ‘vrij’ als een vis in het water. Heel prettig zoals we als groep met elkaar omgingen.

Wat heeft de zomerschool mij gebracht?
Door het intensieve bezig zijn meer ‘geroot’ voelen in de vorm, push hands en zwaard.
De Tai Chi kwam meer tot leven, ik heb het me meer ‘eigen’ kunnen gemaakt.
Annette Schutte

Spreekwerk

Door tijdens de zomerschool in een ander tempo te komen, kun je het beoefenen van Tai Chi op een ander niveau ervaren.

Het ritme van de dag en de langere trainingen zorgen voor een andere aandacht die erg bevorderlijk is.
Ook is het een prima gelegenheid om te genieten van de rustige omgeving en het mooie weer.
Fan Jansen

Thema van de zomerschool was  “Het Begin”

Essentie en principes: ontspanning, fysiek & mentaal bewegen.

Het kardinale punt is je staat van zijn. Op wonderbaarlijke wijze wordt de essentie verwoord. De ambiance tussen berg en dal met voedsel van ’t land. De mentor altijd aanwezig, filosofie, psychologie en ’t fysieke. Leren in ontspanning je skelet te plaatsen tussen yin en yang. Dan het moment waarbij ik denk ‘snap er niets van’. Vervolgens op het juiste moment op humoristische / serieuze wijze weer antwoord van de meester.

Eigen angsten onder ogen zien, emotie de baas zijn en mijn eigen energie leren kanaliseren.

Jerry Lemmert

Schijf je nu in voor de Zomerschool 2016!

Inschrijving sluit op 31 juli!